.....bewust voelen wat er in je beweegt....
met elementen uit Contactimprovisatie en Haptonomie

Door Sebas en Annemieke


Wat is Voelend Dansen

Voelend Dansen

Voelend Dansen gaat over voelen.
En dat met behulp van dans- en bewegingsoefeningen.
Of te wel: "Dansend Voelen".

 VOELEND DANSEN gaat over het bewust worden van wat er binnen in jouw lichaam te voelen is terwijl je danst.
Of eigenlijk: tijdens steeds meer situaties in je leven: leuke, spannende, verdrietige, heftige...
Een onderzoek in dans en spel. Met verschillende thema's.

 

In de lessen kunnen we dansend oefenen met leuke, spannende en verrassende situaties, die raken aan het dagelijks leven. Veel oefeningen zijn in een ontmoeting met de andere cursisten.
Je krijgt tijdens de oefeningen steeds de tijd om te voelen wat het met je doet. Zo kun je je bewust worden van hoe je omgaat met deze situaties en bijvoorbeeld leren minder snel voor nieuwe of spannende situaties weg te hoeven rennen.

...welkom in de speeltuin van ervaringen ...

 In Voelend Dansen gaat het dus eigenlijk over "mindfulness" en "embodiment" zoals je dat zo mooi zou kunnen noemen.

Mindfulness (of: aandachttraining) betekent met je volle aandacht te zijn bij wat er in jezelf gebeurt: leren zowel de sensaties in je lichaam, als je gevoelens, emoties, gedachtes, fantasieën en herinneringen waar te nemen en er zonder oordeel naar te kunnen kijken. Het worden van de waarnemer.

Embodiment (of: lichamelijk maken) gaat over de wisselwerking tussen psyche en lichaam. Je gedachtes, emoties en acties hebben invloed op wat je in je lichaam voelt en op je lichaamshouding. En andersom hebben je lichaamshouding, sensaties en acties invloed op je gedachtes en emoties.

In de Voelend Dansen-lessen besteden we veel aandacht aan de sensaties die in het lichaam zijn te voelen. We geven handvatten om deze sensaties te leren hanteren en ze te omarmen. Zodat ze ons kunnen vertellen wat een situatie voor ons betekent.
In de lessen beginnen we steeds met de aandacht naar ons eigen lichaam te brengen, zoals het hier en nu bij jou voelt. Zo ontstaat er een veilige basis, om nieuwe ervaringen op te doen, in de oefeningen die volgen.

De combinatie met dans geeft ruimte voor speelsheid en veiligheid.
Jouw grenzen en nieuwsgierigheid bepalen hoever je hierin kunt en wilt gaan.

...En het gaat zeker ook om hier veel plezier aan te beleven!

Eigenlijk gaat het erom, dat je voelt welke sensaties in je lichaam bepaalde emoties oproepen.
Dit, om te voorkomen dat je je verliest in je emoties; om te leren zien dat er in jouw lichaam mogelijk herinneringen zitten aan emoties, die maken dat jij reageert zoals je reageert, terwijl in deze situatie dat helemaal niet (meer) nodig is.

 

 In Voelend Dansen   gebruiken we technieken uit de Contact-Improvisatie en aspecten uit de Haptonomie.

Bij Contactimprovisatie wordt het aanraken gebruikt om op elkaar te reageren en daarbij krijg je onmiddellijke feedback van je eigen bewegingen. Juist daarom is deze dansvorm ideaal om tast te ervaren: Om verschillende kwaliteiten van contact te ervaren en uit te proberen. En om op een speelse manier contact te gebruiken en te onderzoeken.

Lees onderaan meer over Contact-Improvisatie en haptonomie...>


Aanbod

Korte cursus
een blok van meestal 6, soms 7 woensdagavonden.
Er zijn verschillende blokken ieder rond een ander thema, met per les een subthema.

Losse workshops
   • één enkele dag, of een serie van een aantal zaterdagen.

• Verder zijn er:
    • introductieworkshops voor een dansavond
    • losse proeflessen
    Steeds met een specifiek thema.

en • Weekenden waarin uitgebreid op een speciaal thema wordt ingegaan.


^- terug naar boven

Contact-Improvisatie  en  haptonomie

Contactimprovisatie is een dansvorm waarbij het fysieke contact, het aanraken, wordt gebruikt als middel om te communiceren.

In de dans kun je daarbij experimenteren met verschillende vormen van leiden čn van volgen. Vaak dansen we "uit balans", leunend tegen je partner, met als gevolg, dat je heel direct op bewegingen van de ander moet reageren, om te zorgen dat je niet omvalt. Jezelf laten leiden door de ander en door wat het "eigen lijf" wil. Het goed "luisteren" naar het contact helpt daarbij om het lichaam soepeler te laten reageren.

Hier vind je uitgebreidere informatie over Contactimprovisatie.
En ook over de Contactimpro-lessen van Sebas.

^- terug naar de tekst

Haptonomie is de leer van de tastzin. Letterlijk en figuurlijk tasten, voelen, aanraken: voelen met je huid, maar ook met je -niet zichtbare/tastbare- gevoel.

De tast is het grootste zintuig wat we hebben. Het zintuig wat zich in de baarmoeder als eerste ontwikkelt. Ook het zintuig dat in onze maatschappij het meest ontkent wordt: aanraken is eng, het roept van alles op in je eigen lijf, waar we doorgaans geen raad mee weten. Aanraken werd lang als ongewenst beschouwd. Luisteren naar je gevoel wordt, gelukkig, tegenwoordig steeds minder vaak afgedaan als vaag, onduidelijk, zweverig. Want een goed ontwikkelde tast is nodig om je goed te kunnen verbinden, om contact te kunnen maken met jezelf, met anderen, met je "natuurlijke" omgeving.
Eigenlijk is contact de basis van ons welzijn. Het kan je welzijn en je levensvreugde erg doen toenemen.

^- terug naar de tekst


^- terug naar boven